HİDROLİK VİNÇ

Hidrolik Vinç Nedir?

Hidrolik vinç, genellikle düşey, yatay veya çeşitli açı altında eğik konumdaki yüklerin belirli konumdaki uzaklığa taşınması için bir araç üzerine monte edilen yük kaldırma makinesidir. Hidrolik vinç modellerine göz atacak olursak, sabitlenebilen modelleri de olmasına karşın lastik tekerlekli ya da paletli araç üzerine monte edilmiş olanların kullanım alanları da mevcuttur.

Hidrolik vinçler nasıl çalışır?

Dizel motorun tetiklediği pompalar ile iki yana doğru ve yukarı aşağı olacak şekilde yük kaldırıp indirme hareketlerini gerçekleştirebilen hidrolik vinçler iki adet kumanda koluna sahiptir. Dört adet denge kolu bulunduğundan yük kaldırma işleminden önce açılarak devrilmeleri engellenir.

Hidrolik vinç çeşitleri nelerdir?

Hidrolik vinç çeşitleri katlanabilir bomlu, teleskobik ve insan kaldırma platformlu olarak 3’e ayrılır;
Katlanabilir bomlu vinç: Yük taşıma kapasitesi 5 ile 20 ton arasındadır. Katlanabilir vinç mekanizması açıldığında 5 metreden 15 metre yüksekliğe kadar yük kaldırabilir. Yan ayakları sayesinde kusursuz denge koruma kapasitesine sahiptir.
Teleskopik hidrolik vinç: Yük taşıma kapasitesi 10 ton ile 60 ton arasındadır. 10 metreden 25 metre yüksekliğe kadar ağırlık kaldırabilir. Yan ayakları sayesinde kusursuz denge koruma kapasitesine sahiptir.
İnsan kaldırma platformlu vinç: Sepet platform türüne göre yük taşıma kapasitesi 200 kilo ile 1 ton arasında değişmektedir. 4,5 metreden 25 metre yüksekliğe kadar çıkabilir yapıları mevcuttur. Bu vinç çeşitleri de tıpkı diğerleri gibi yan ayakları sayesinde kusursuz denge koruma kapasitesine sahiptir. Ayrıca bu çeşitler haricinde dünya genelinde tren ve vagon onarımları için özel olarak dizayn edilmiş hidrolik vinç çeşitleri de mevcuttur. Yönetim kabini ve yan ayakları ile raylara sabitlenmiş olan bu devasa yapılar ön kısımlarda bulunan vagonlara müdahale imkanı tanırken vagon üzerlerine ağırlık indirebilirler.

Hidrolik vinç nerelerde kullanılır?

Hidrolik vinçlerin taşıma kapasiteleri ve alanların farklılığına göre 1 tondan 65 tona kadar çıkabilir. Çalışma alanları buna paralel şekilde değişkenlik gösterse de genellikle yol çalışmaları, yüksek gerilim hattı çalışmaları, bazı şantiyeler ve limanlarda sıklıkla tercih edilmektedir.